diumenge, 1 de juliol del 2012

Pràctiques de 3r d'ESO: Diferència de densitats

Com treiem oli d'un recipient sense tocar-lo?
En aquesta pràctica tenim un recipient amb oli. A 3r d'ESO ja sabem que la densitat de l'oli és més petita que la densita de l'aigua, a la qual hem abocat blau de metilé per donar-li color.
Aleshores si aboquem agua al recipient amb oli, el que passarà és que l'aigua va sota el recipient i empeny l'oli cap a dalt. Sortirà abans l'oli que l'aigua.
La manera de fer-ho és important, donat que si aboquem l'aigua massa ràpid no donem temps a que l'aigua i l'oli es separin.

Aleshores el que hem de fer és abocar l'aigua amb una bareta de vidre perquè no es dispersi tant per l'oli i així conseguirem treure l'oli net. Conforme anem abocant l'aigua, veurem com va l'aigua al fons del recipient i puja l'oli perquè és menys dens.
Aquesta operació per la qual deixem caure un liquid  es diu trasvassament d'un líquid. La manera de fer-ho és recolzar la part en forma de bec del vas de precipitats a la bareta de vidre i aquesta recolzar-la una mica inclinada a la part inferior del recipient al qual transvassem, d'aquesta manera, el líquid transvassat va recorrent la bareta introduint-se a l'interior del líquid sense esquitxar.
Com informació adicional, trobarem que aquestos dos líquids que no es barregen es diuen líquids inmiscibles i ho són perquè tenen propietats diferents. L'aigua és un líquid polar, pels enllaços lleugement polaritzats entre l'hidrogen i l'oxígen i que per la seva disposició no s'anulen, dona lloc a una substància polar. L'oli és una molècula apolar perquè és molt llarga i la diferència de polaritat entre els àtoms de carboni és molt petita, també hi ha àtoms d'oxigen en la seva composició però al ser tan llarga queda rebregada i la multitud d'enllaços formen petits moments dipolars que en total donen una  apolaritat típica dels greixos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada